Dan s Rendićem | Ispis |  E-mail
Nedjelja, 03 Srpanj 2011 00:00


Kulturni đir "Dan s Rendićem" od danas je u ponudi Grada Supetra, a cilj ovog zajedničkog projekta TZG Supetra i Galerije "Ivan Rendić" je obogaćivanje ukupne turističke ponude uz korištenje dva ogromna resursa našega Grada - povijesne jezgre i života, djela i ostavštine Ivana Rendića.

Turistička zajednica postavila je ukupno 13 ploča smeđe turističke signalizacije na isto toliko lokacija te izradila kartu/vodič kulturnog đira na engleskom i hrvatskom jeziku.

Kulturni đir započinje u dnu supetarske rive ispred spomenika Ivanu Rendiću, dalje nas vodi kroz ulicu kipara Rendića gdje se nalaze i Župna crkva, Leroj, mozaik iz 6.st, put od križa,  do obiteljske kuće Rendić i Palaca, do parka Vrdolca, preko Varoši i Gustirni, Jobovom kalom do kuće u kojoj je živio veliki hrvatski slikar Ignjat Job.
Galerija "Ivan Rendić" središnje je mjesto ovog kulturnog đira a i jedan od ciljeva ovog projekta je povećanje broja posjetitelja u istoj. Alegorija "Um" koja se nalazi pokraj Narodne knjižnice i crkvice Sv. Martina jedno je od najljepših Rendićevih djela, ruta nadalje vodi preko ovog spomenika Jobovom kalom do rive, uz park Ratac, preko Banja do supetarskog groblja i mjesta Rendićevog vječnog počivališta.

Na supetarskom groblju svaki posjetitelj može, osim mauzoleja obitelji Petrinović (rad Tome Rosandića) i rimske ville rustice iz 6. stoljeća, pogledati i uživati u 11 radova velikog Supetranina i oca modernog hrvatskog kiparstva Ivana Rendića.

Karte/vodiči nalaze se u Turističko - informativnom centru u Supetru, ubrzo u Splitskoj i Mircima, a od sutra 02. srpnja i u hotelima i malim obiteljskim hotelima na području Grada Supetra.