Skip to main content

Radostnu vam vijest javljamo da se je u ovoj varoši ustrojila narodna čitaonica pod imenom „Pučko Hrvatsko Družtvo“; javlja Narodni list, 14. siječnja 1880. Na temeljima narodne čitaonice osnovana je 1980. godine Narodna knjižnica u Supetru. Započela je s fondom od 4.037 knjiga, a danas raspolaže s preko 45 000 knjiga.
Posebno mjesto zauzima zbirka knjiga, separata, monografija, kataloga, spisa, zbornika i drugih djela koja su na bilo koji način vezana za Brač okupljena pod zajedničkim nazivom Zavičajna biblioteka, koja broji preko 1400 naslova. Godine 2011. predstavili smo je na Savjetovanju za narodne knjižnice u Šibeniku kao najbogatiju zavičajnu zbirku u Splitsko-dalmatinskoj županiji nakon matične splitske zbirke.

Knjižnica je kompjuterizirana, služimo se programom ZaKi. Knjižnica je povezana na Internet te i na taj način pruža potpunu uslugu svojim posjetiocima, pogotovo učenicima. Web stranica i facebook stranica knjižnice olakšava dostupnost informacija korisnicima.
Kako je knjižnica stalno povećavala fond i  nalazila se u istim prostorima susreli smo  se s problemom smještaja knjiga te smo u 2008. godini uredili Dječji odjel u čemu su nam svesrdnu pomoć pružili Ministarstvo i Grad Supetar.

Preselili smo studijsku čitaonicu i potpuno uredili  i odvojili Dječji odjel, u kojemu je osim knjiga i igraonica i računalni odjel. U studijskoj čitaonici smo osim računalnih usluga, korištenja referentne i Zavičajne zbirke osmislili prostor koji će moći koristiti svi korisnici od učenika, studenata te starija populacija, nabavljati dnevni tisak i ostalu štampu i time znatno obogatiti društveni život Supetra.


U sklopu knjižnice djeluje i Galerija “Ivan Rendić” koja je do sada ugostila čitav niz  značajnih hrvatskih umjetnika i organizirala brojne izložbe i ostala kulturna zbivanja. Izložen je stalni postav za Spomen sobu Ivana Rendića, zahvaljujući Ministarstvu kulture i Galeriji umjetnina iz Splita.
Spomen zbirka sadrži 20 spomenika, originalne projekate i nacrte, te brojne fotografije i dokumente.
U tom se prostoru odvijaju brojne promocije, predavanja, komorni koncerti i susreti. Knjižnica aktivno sudjeluje u svim kulturnim događanjima u Supetru i na Braču.

Također, prostore Galerije i Knjižnice osim redovitih posjetitelja koristi Glazbena škola “Josip Hatze” te brojne udruge: Tamburaški sasatav Supetar, Bračko folklorno društvo „Ciciljona“, Amatersko kazalište “Bracera” te mnogi drugi, tako da je to sigurno najfrekventniji prostor u Supetru.

Skip to content