Skip to main content

Biljana S. Crvenkovska: Nevidljiva kuća

“Nevidljiva kuća” je slikovnica za najmlađe s pričom o izbjeglištvu ispričanom iz perspektive malene djevojčice Kale.

Riječi bolest, glad, rat, bijeg i smrt neke su od riječi koje je djevojčica Kala čula u razgovoru roditelja, ali i riječi o kojima roditelji nisu željeli razgovarati u Kalinom prisustvu. Putovali su, kao i mnoge druge obitelji, no nije znala gdje ni zašto.
Malena Kala mora na brzinu napustiti svoj dom. Ona s roditeljima odlazi na dugo, iscrpljujuće i zastrašujuće putovanje bez kraja. Kala ne razumije što se događa, ali zna da joj nedostaje njezina kuća, zajedno s bakom, djedom i omiljenom igračkom – zekom.

Ova priča posvećena je svoj djeci koja su izgubila svoje domove, obitelji i prijatelje. Za sve one koji su ostavili svoje domove daleko iza sebe i prošli težak put kako bi stigli u tuđe zemlje. I za sve one koji dom uvijek nose u sebi, gdje god da se nalazili.Nikada nemoj graditi dom na nekom određenom mjestu. Svoj dom izgradi u svojoj glavi. Pronaći ćeš sve što ti treba da ga ispuniš – sjećanja, prijatelje kojima možeš vjerovati, ljubav prema učenju i mnogo drugih sličnih stvari. Na taj će način on ići s tobom kamo god da putuješ.
(Tad Williams)
Skip to content