Skip to main content

Narodna knjižnica Supetar uključila se u obilježavanje poznate manifestacije Noć knjige koja je pokrenuta 2012. godine s ciljem poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega.

U petak 21. travnja 2023. knjižnicu su posjetila djeca iz Dječjeg vrtića Mrvica s odgojiteljicama Marijom Vušković, Marijanom Kodžoman Svalinom, Mirkom Lukač i Natašom Meić.

Djeca su knjižničarkama pokazala koliko vole priče svojim znanjem o likovima iz bajki i poukama koje bajke nose, a zatim su izveli igrokaz prema slikovnici “Kako zagrliti ježa” autorice Jane Bauer. S zanimanjem su poslušali priču o vuku koji je zalutao u zemlju bajki, a svoje znanje o knjižnici i lijepom ponašanju u knjižnici su dobro iskoristili osvojivši slikovnicu za nagradu.

Za Noć knjige naša je knjižnica zasjala u slavljeničkom ruhu. Naime, u suradnji s nastavnicom hrvatskog jezika Anđelom Juretom, u knjižnici je postavljena izložba odabranih radova učenika iz 5.c, 6.a, 6.b i 7.a razreda Osnovne škole Supetar.

Tako je na stepenicama knjižnice “zaplovio” Gulliver, dječak Janko i njegov Robotko udobno su se smjestili u svoje naslonjače, a Veli Jože se sakrio u teglicu za cvijeće i radoznalo gleda tko je sve došao u knjižnicu. Uz učeničke ilustracije koje krase zidove hodnika nalaze se i QR kodovi koji kriju radove učenika.

Predvečerje Noći knjige bilo je rezervirano za predstavljanje knjige “Suhozid_Ajmo” dr. sc. Lucije Puljak i izložbu fotografija velikog formata s motivima bračkog krajolika i suhozida.

Knjigu “Suhozid_Ajmo” je iznjedrio projekt “Vještine gradnje suhozida na Mediteranu u službi krajolika i održivog razvoja” kojim se nastoji probuditi svijest o značaju i ugroženosti suhozidne baštine te potaknuti razmjena znanja i vještina suhozidne gradnje. Knjigu se predstavili prof. Gita Dragičević i autorica Lucija Puljak, a voditelj LAG-a Brač Vanja Purić i njegova suradnica Mirela Zovko Drpić su posjetiteljima pokazali na koji se način radi inventarizacija suhozidne baštine.

Prekrasnu večer posvećenu suhozidu, jednom od najprepoznatljivijih simbola čovjekovog truda, umješnosti i marljivosti, dodatno je uveličao recital poezije čakavskih pjesnika u izvedbi učenika iz Osnovne škole Pučišća.

U sklopu Noći knjige knjižnicu su u ponedjeljak 24. travnja posjetili i učenici 6.a razreda Osnovne škole Supetar u pratnji nastavnice hrvatskog jezika Tee Fabris Matulić.

Sutivanska legenda “Priča o mački u kampanelu” poslužila je kao uvertira za upoznavanje učenika s bogatom Zavičajnom zbirkom Narodne knjižnice Supetar.

Zavičajna zbirka Narodne knjižnice u Supetru ima zadatak sakupiti sve što je napisano o Braču. To je zbirka knjiga, separata, monografija, kataloga, zbornika i drugih djela koja su na bilo koji način vezana za Brač (autorom, temom i sl.). Učenici su tako imali priliku vidjeti najstariju knjigu u knjižnici (Jerolim Kavanjin: Bogatstvo i uboštvo iz 1861.), knjige iz edicije Brački zbornik, monografije, razglednice, brošure te raznu drugu građu iz Zavičajne zbirke naše knjižnice.

Učenici su se upoznali i s priručno-referentnom zbirkom. Saznali su koja građa spada u tu zbirku, čemu ona služi i kako se njome koristimo. Susret smo završili pogađajući bračke riječi iz Šimunovićevog bračkog rječnika, a najbolja ekipa je nagrađena besplatnim jednogodišnjim članstvom u knjižnici.

Skip to content