Skip to main content

Predstavljanje monografije “Cvijeta Job – majstorica minijature”

U srijedu 5. srpnja 2023. u 21 sat u Galeriji Ivan Rendić, održat će se predstavljanje monografije “Cvijeta Job – majstorica minijature”, te otvorenje izložbe slika i ilustracija Cvijete Job.

Monografiju će predstaviti autorice Branka Hlevnjak i Rhea Ivanuš, a sudjelovat će i povjesničar umjetnosti Guido Quien. Izložba će biti otvorena do 18. srpnja 2023.

Cvijeta Job rođena je 6. kolovoza 1924. u Beogradu od oca dubrovačkog slikara Ignjata Joba i majke Živke Cvetković. Kad je Cvijeta navršila četiri godine s obitelji seli u Supetar na Braču i tu polazi i završava pučku školu. Od 1936. kada joj je umro otac, Cvijeta živi u Splitu gdje polazi gimnaziju. Godine 1941. Italija okupira Split, a Cvijeta se spašava bijegom u partizane. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u  Zagrebu 1951.

Cvijeti Job pripada vodeće mjesto u hrvatskoj sitnoslici druge polovine 20. i početka 21. stoljeća. Njezine minijature originalan su spoj slike i grafike u kojem kompoziciju skladnih boja opliće filigranska šara, asocirajući na tradicionalno bogatstvo imaginarnog veza. Ljepota minijatura Cvijete Job izvire iz dubina izmiješanih svjetova, iz mašte, sanja, nada i stvarnosti, u kojoj postoje i mali vragovi da bi mi bili, postali ili ostali svjesni vlastite nesavršenosti, ismijali hinjenu ozbiljnost i prihvatili svoju prirodno vragolastu i prevrtljivu narav, te ostali otvoreni kritici, duhovitosti i dobroti. To su razlozi koji opus Cvijete Job čine trajno aktualnim.

U ilustraciji kojom se bavi od 1947., dosegla je najveća nacionalna, državna i međunarodna priznanja među kojima je Certificate of Honor International Board on Books for Young People (BBYP) of Hans Christian Andersen Award Jury za ilustracije “Najljepših priča” Ivane Brlić Mažuranić (1970.). Minijature prema vlastitom izboru antiratne su tematike inspirirane stihovima Živka Jeličića “Na ledini sna” i romanom Petra Šegedina “Djeca Božja” koji su joj bliski jer je u mladosti i sama prošla strahote Drugog svjetskog rata.

O Cvijeti Job snimljen je TV film prema scenariju Sunčane Škrinjarić. Umrla je u Zagrebu 18. lipnja 2013.

Skip to content