Skip to main content

Cvijeta Job – majstorica minijature

Ciklus ljetnih predavanja u organizaciji Narodne knjižnice Supetar započeo je predstavljanjem monografije “Cvijeta Job – majstorica minijature” te izložbom Cvijetinih slika i ilustracija.

U prepunoj Galeriji Ivan Rendić monografiju su predstavile autorice Branka Hlevnjak, Rhea Ivanuš i povjesničar umjetnosti Guido Quien.

Cvijeta Job je kći poznatog hrvatskog slikara Ignjata Joba koji je znatno utjecao na njezin rad. Kad je navršila četiri godine s obitelji seli u Supetar na Braču. I baš kako je Ignjat Job bio vezan za Supetar, za koji je 1935. zapisao da „nigdje ovako zelenih maslina, nigdje ovako obojenih kućica i krovova, nigdje ove svjetlosti i zelenila neba, a roza kamenja i gomila.“, tako je i Cvijeta Job u jednom razgovoru otkrila da je „njezin doživljaj svijeta i likovni izraz korijenito vezan za njezino djetinjstvo na otoku Braču. Otoku mirišljavih mediteranskih trava, rascvjetalih oleandara, bujnih žena i čvorastih sivih maslina na pozadini ultramarina.“

Predstavljajući monografiju, Guido Quien, Branka Hlevnjak i Rhea Ivanuš su posjetiteljima otkrili bogati Cvijetin opus i neke manje poznate detalje iz njezinog života. Razotkrili su Cvijetu, ne samo kao izvrsnu ilustratoricu, već kao izuzetnu hrabru ženu koja se borila za svoje ideale.

Sve Cvijetine minijature, bilo one koje su namijenjen mlađem čitateljstvu, bilo one kojima su oslikana djela Petra Šegedina i Živka Jeličića ili pak one nastale u osobnoj inspiraciji, krase mašta, strpljivost, iskrenost i spontanost. A upravo je takva Cvijeta i bila.

Veliko hvala Branki Hlevnjak, Rhei Ivanuš i Guidu Quienu što su nam predstavili Cvijetin lik i djelo te veliko hvala Cvijetinim kćerkama Stani Jeličić i Vesni Balabanić koje su uvelike doprinijele da se predstavljanje monografije i izložba upriliče u našem Supetru.

Skip to content