Skip to main content

Daniel Denegri: Novosti iz CERN-a (predavanje)

Istaknuti hrvatski fizičar prof. dr. sc. Daniel Denegri održat će predavanje “Novosti iz CERN-a” u srijedu 23. kolovoza 2023. u 21 sat u Galeriji Ivan Rendić.

Područja znanstvenoga interesa i istraživanja profesora Denegrija su brojna, a glavno područje mu je fizika elementarnih čestica. Godine 1979. uključen je u CERN-ov eksperiment UA 1 pokrenut za opažanje čestica W i Z bozona tzv. slabih sila, čime su postavljeni temelji moderne fizike podatomskih, elementarnih čestica.

Tijekom boravka u SAD-u i prvih godina u Saclayu, profesor Denegri je iz podataka dobivenih u Brookhavenu, CERN-u i Serpuhovu proučavao mehanizme Kaon-nukleon reakcija. O njegovoj kvaliteti i sposobnosti govori i to da je 1983. godine bio član najužeg tima koji je otkrio postojanje čestica W i Z, čime su postavljeni temelji moderne fizike podatomskih čestica. Valja naglasiti da su voditelji projekta Carlo Rubbia i Simon van der Meer sljedeće su godine za to podijelili Nobelovu nagradu za fiziku. Doprinos prof. Denegrija bila je konstrukcija kalorimetrijskog detektora čestica i uvođenje novog postupka odvajanja rijetkih događaja koji su ih zanimali od složenog pozadinskog mnoštva. Bio je član tima koji je otkrio top kvark, jednu od osnovnih jedinica Standardnog modela.

Član je više međunarodnih stručnih odbora i odnedavno dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Poradi iznimnog znanstvenog doprinosa više je puta nagrađivan. Autor je preko 170 znanstvenih radova, suradnik brojnih stručnih časopisa.

Skip to content