Skip to main content

Predstavljanje knjige “Penjačevi zapisi” Stipe Božića

Najuspješniji hrvatski alpinist Stipe Božić predstavit će supetarskoj publici svoju novu knjigu “Penjačevi zapisi” u petak 13. listopada 2023. u 18 sati u Galeriji Ivan Rendić.

Stipe Božić rođen je 26. prosinca 1950. godine u mjestu Zavojane kod Vrgorca. U dugoj penjačkoj karijeri popeo se na tri najviša vrha svijeta – Mount Everest (8.848 m), K 2 (8.611 m) i Kangchenjunga (8.586 m). U alpskom stilu ispenjao je južnu stijenu Manaslua (8.163 m), sjeverne stijene Eigera, Grandes Jorassesa i Matterhorna u Alpama te granitni monolit El Capitan u Kaliforniji.

Osvojio je i najviše vrhove svih sedam kontinenata: Mount Everest (Azija) 1979. i 1989., Akonkagva (Južna Amerika) 1996., Denali (Sjeverna Amerika) 1996., Kilimandžaro (Afrika) 1996., Mount Vinson (Antarktika) 1997., Mont Blanc (Europa) 1974., Mount Kosciuszko (Australija) 1996., Elbrus (Europa) 2000.

Tijekom svojih uspona snimio je brojne fotografije koje je izlagao na samostalnim i zajedničkim izložbama. Snimio je 120 dokumentarnih filmova, a nagrađivan je na filmskim festivalima u Trentu, Popradu, Grazu, Kathmanduu i Moskvi.

Napisao je ukupno šest knjiga: Put na vrh svijeta (1990), Sedam vrhova (2003), Svete planine svijeta (2005), K2 – Trijumf i tragedija (2014), San o Everestu (2019) i Penjačevi zapisi – put do najviših vrhova svijeta (2023).

Penjačevi zapisi, nova, šesta knjiga Stipe Božića zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad jer je, uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo.

To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života. Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom, služenje vojnog roka, rad u splitskom građevinskom poduzeću, navigavanje na brodu, rad u Sudanu, zapošljavanje na Hrvatskoj televiziji, predano služenje u Gorskoj službi spašavanja, prvi brak, drugi brak, odnosi s djecom, svi najveći uspjesi, ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi.

Neki od tih događaja prikazani su opširno i detaljno, dok su drugi dani samo kao dojmljivi krokiji, ali u Penjačevim zapisima Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila. Učinio je to spisateljski vješto, podarivši nam autentičan i uzbudljiv komad teksta o jednom autentičnom i uzbudljivom životu te potvrđujući još jednom da je obdaren mnogim talentima. Jedan od njih sigurno je i onaj spisateljski.

Stipe Božić, čovjek koji je dva puta osvojio najviši vrh svijeta i boravio na najopasnijim područjima našeg planeta nije samo avanturist u planini. On je čovjek koji diše zajedno s planinom, on je dio nje. Zato dođite i poslušajte dio njegovih utisaka!

Skip to content