Skip to main content

Amor Towles: Pravila uljudnosti

Roman prvijenac autora čiji su kasniji romani “Plemeniti gospodin u Moskvi” i “Lincolnova cesta” već prevedeni na hrvatski jezik, donosi priču iz New Yorka tridesetih godina prošlog stoljeća.

Priča prati cimerice Katey Kontent i Evelyn Ross dok se penju na društvenoj ljestvici njujorškog visokog društva. Posljednje noći 1937. godine za susjedni stol u drugorazrednom džez baru u Greenwich Villageu sjeda Tinker Grey, markantan mladi bankar. Ovaj slučajni susret i njegovo prijateljstvo zauvijek će im promijeniti živote.

Naslov knjige preuzet je s popisa pronađenog u rukopisnoj ostavštini Georgea Washingtona pod naslovom: “Pravila uljudnosti i pristojnog ponašanja u društvu i razgovoru”, a autor u dodatku knjizi donosi potpuni popis svih 110 pravila.Posljednje noći 1937. godine dvadesetpetogodišnja Katey Kontent nalazi se u drugorazrednom džez baru u Greenwich Villageu kada za susjedni stol sjeda Tinker Grey, markantan mladi bankar.

Pravila uljudnosti zavest će vas senzacionalnim prikazom društvenih slojeva Manhattana 1930-ih, prozirnim koktelima, svilenim čarapama te neizmjerno privlačnim likovima. Šarmantan i inteligentan prvijenac nagrađivanog Amora Towlesa priča je o vječnom pitanju identiteta i samopoštovanja, ljubavi i klase, ispisana u maniri retro šika kojim odišu svi najbolji filmovi i romani o New Yorku.

Skip to content