Skip to main content

Kim Michele Richardson: Knjižničarka na konju

Za vrijeme Velike Depresije, velik je dio američkog stanovništva živio u nedostupnim područjima, s izuzetno malom vjerojatnošću da će se zaposliti ili obrazovati. S obzirom da gotovo trećina stanovništva nije imala pristup javnim knjižnicama, a to je posebno bilo uočljivo u Kentuckyju zbog planinskog Apalačkog gorja, knjižničarke su se odlučile organizirati i svojim korisnicima dolaziti konjima. Upravo je ovo bila inspiracija za pisanje romana američkoj spisateljici Kim Michele Richardson koja je kao protagonisticu svog romana odabrala Cussy Mary Carter, djevojku s plavom bojom kože, koja je kroz ovaj posao vidjela svoju neovisnost, iako to baš i nije nailazilo na odobravanje njezina oca.

Snaga riječi, upornost i pokušaj brisanja brojnih granica (kako fizičkih, tako i onih umnih), odlike su ovog romana koji kroz povijesnu fikciju donosi jednu autentičnu priču.

„Smješten u Kentucky u doba depresije, roman služi kao dokaz moći pisane riječi, tvrdeći da riječi mogu prijeći barijere između klasa, rasa i individualnih razlika. Autoričini opisi u romanu udahnjuju život planinama, knjigama i sudbinama njezinih likova. Ona bilježi i ljepotu gorja i ružnoću neznanja. Služi kao prekrasan podsjetnik na to da naše sličnosti mogu nadvladati naše razlike – a ljubav prema čitanju jedna je od tih sličnosti.“

Skip to content