Skip to main content

Književni susret s austrijskom književnicom Margaritom Kinstner

U čevrtak 14. ožujka 2024. u posjet nam stiže austrijska književnica Margarita Kinstner s kojom će o njezinom autorskom radu i romanu “Žamor grada” razgovarati moderatorica Vilma Benković, uz simultano i konsekutivno prevođenje Stjepanke Pranjković.

Margarita Kinstner rođena je 1976. u Beču i danas živi u Grazu. Njezin debitantski roman Žamor grada” objavljen je 2013. godine, a otad su joj objavljena još dva romana (Die Schmetterlingsfängerin i Papaverweg 6) te je uprizorena i kazališna predstava. Roman Papaverweg 6 dobio je nagradu za književnost “Schreiberei”. Autorica trenutačno piše za mlade, a za svoj prvi (još neobjavljeni) roman za mlade, dobila je Nagradu za književnost za djecu i mlade savezne zemlje Štajerske. Uz spisateljsku djelatnost Margarita Kinstner pored ostaloga radi i u uredništvu književnog časopisa „&Radieschen“, koji prima i objavljuje djela s čitavog njemačkog govornog područja. 

Žamor grada (Mittelstadtrauschen) – debitantski je roman austrijske spisateljice Margarite Kinstner, ljubavna priča koja je istovremeno i bajkovita i moderna, roman o samoći, prijateljstvu, čežnji, i ljubavi – u Beču, “gradu duše”.
Kada se Marie spotakne u kafiću i prevrne šalicu kave, ne samo da upozna Jakoba, nego time pokrene i čitav niz događaja. Jakob se zaljubi u Marie i prekine sa svojom djevojkom Sonjom koja ubrzo nakon toga sretne nekoga drugoga: Geryja. On je bio najbolji prijatelj Joeu, Marieinom bivšem dečku koji si je spektakularnim skokom u Dunav oduzeo život. Pojavljuje se misteriozna oporuka koju treba pročitati u Prateru – u prisutstvu Geryja i Marie.

Književnica Margarita Kinstner u goste nam dolazi u sklopu projekta “Bečka kavana” kojem je cilj približiti stranu književnost široj publici kroz razgovore s književnicima i prevoditeljima

Organizatori: SpLitera, Austrijski kulturni forum Zagreb / Österreichisches Kulturforum Zagreb, Hrvatsko Društvo Pisaca

Skip to content