Skip to main content

Narodna knjižnica Supetar uključila se u obilježavanje poznate manifestacije Noć knjige koja je pokrenuta 2012. godine s ciljem poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega.

Jutro Noći knjige smo započeli druženjem s učenicima 6., 7. i 8. razreda Osnovne škole Supetar. Budući da je ovogodišnja Noć knjige posvećena izazovnom vremenu u kojem živimo i knjigama koje nam mogu poslužiti kao putokazi i orijentiri, prigodno su za učenike organizirane radionice biblioterapije.

Knjižničarka Irena Močić Benetti provela je učenike kroz osnovne pojmove biblioterapije, a psihologinja Deni Restović im je pripremila zanimljivu radionicu “Kako da greške budu bubamare, a ne pauci.” Druženje smo završili radom na tekstu “Gospodin Sretna Slamka” i zadacima koje je za učenike pripremila nastavnica hrvatskog jezika Anđela Jureta.

U posjet su nam stigle i dodatno nas razveselile i polaznice zdravstvenog programa Crvenog križa Brač “Zlatne godine” koje su sa zanimanjem poslušale do kakvih su spoznaja učenici došli na provedenim radionicima.

Ljubav prema knjigama s nama su na ovaj poseban dan podijelili i razdragani mališani iz Dječjeg vrtića Mrvica koji su nam u posjet stigli sa odgojiteljicama Anom Dragičević, Petrom Miloš, Sunčicom Šerić i Doroteom Špinjačom.

Porazgovarali smo o Noći knjige, o knjigama, knjižnici i lijepom ponašanju u knjižnici nakon čega su djeca sa zanimanjem poslušala priču o kraljevskom krojaču i nacrtala najzanimljivije motive iz priče.

U Noći knjige ugostili smo i autoricu Katarinu Drpić iz Pučišća koje nam je predstavila svoju slikovnicu “Mačica”.

Slikovnica “Mãčica” je dvojezična slikovnica, pjesme u njoj su pisane na zavičajnom pučiškom govoru i standardnom jeziku. Slikovnicu je likovno oblikovala Kristina Bartl koja je nazočila predstavljanju knjige, a grafički dizajn i pripremu za tisak je napravila Nikolina Sirovica. “Mãčica” je izašla u nakladi Narodne knjižnice “Hrvatski skup”, Pučišća.

Autorica Katarina Drpić slikovnicu je posvetila djeci koja rastu u okruženju dõmaće rîči, kao i onoj koja su rođena negdje drugo, a rîč dõmaću zavoljela su čim su je čula.

Predstavljanju knjige nazočili su učenici 4.a i 4.b razreda Osnovne škole Supetar u pratnji učiteljica Marčele Petrinović i Tanje Rakele koji su sa zanimanjem slušali pjesme i uključili se u razgovor s autoricom.

Ovogodišnju Noć knjige završili smo rješavajući dva kviza. Kviz o Ivani Brlić-Mažuranić povodom 150. obljetnice njezina rođenja pripremila je naša knjižničarka Roberta Samardžić, a za pub kviz u knjižnici pitanja je sastavio dr. Tihomir Eterović.

U pojedinačnom rješavanju kviza o Ivani Brlić-Mažuranić prvu nagradu su dobili naša draga Irena Caglević i njezin Ivo, a u skupnom rješavanju su se najboljima pokazali Karmen Carević, Tonijela Marošević i Slaven Šimić.

Na pub kvizu dr. Eterovića prvo mjesto je odnijela ekipa Hogar Strašni u sastavu: Mirka Štimac Marinković, Darijo Marinković, Nino Rebronja i Boris Šućur.

Svi pobjednici su prigodno nagrađeni prekrasnim novim izdanjem Priča iz davnina.

Hvala svima na posjetu i prekrasnim uspomenama koje smo zajedno stvorili!

Skip to content