Skip to main content

Predstavljanje časopisa “ČA”

U nedjelju 5. svibnja 2024. godine u Galeriji Ivan Rendić predstavljen je časopis ČA, časopis za očuvanje bračkih čakavskih govora i nematerijalne kulturne baštine. Časopis su predstavili njegov utemeljitelj i glavni urednik Nikola Dominis i dr. sc. Lucija Puljak.

U svom govoru Nikola Dominis je naglasio kako je časopis ČA namijenjen svim ljubiteljima bračke čakavice, ali i onima koji žele upoznati i naučiti nešto novo o našem jeziku i kulturi. Časopis je također i način da se oda počast svim bračkim čakavskim piscima koji su svojim svojim djelima obogatili i još obogaćuju hrvatsku književnost. Dominis je pozvao i na suradnju s drugim čakavskim sredinama i institucijama te se zahvalio svim suradnicima i donatorima koji su omogućili da časopis ugleda svjetlo dana.

Dr. sc. Lucija Puljak govorila je o važnosti materinskog jezika. Istaknula je kako je jezik živi organizam, a govoreći ga, neprekidno ga razvijamo. A upravo je pokretanje časopisa ČA dobra podloga kako da sačuvamo naš materinski jezik.

Promociju časopisa ČA uveličali su svojim pjesmama na čakavici brački pjesnici i pjesnikinje: Silvija Buvinić, Doris Miljević, Senka Nižetić, Branimir Kuščević, Josip Jakšić i Nikola Dominis.

Nakon promocije upriličena je humanitarna tombola, a sav prihod od tombole namijenjen je Udruzi Brački pupoljci.

U intimnoj atmosferi naše galerije, uistinu smo uživali slušajući o bogatstvu i ljepoti čakavskog jezika i o hvalevrijednoj incijativi da ga se sačuva i razvija, a sve to uz domaće čakavske riči i stihove naših bračkih pjesnika i pjesnikinja.

Skip to content