Skip to main content

Ivor Altaras Penda: “Memento moneta: Povijesne zgode i nezgode ispričane novcem”

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige izv. prof. dr. sc. Ivora Altarasa Pende: “Memento moneta: Povijesne zgode i nezgode ispričane novcem” u srijedu 10. srpnja 2024. godine u 21 sat u Galeriji “Ivan Rendić”.

Knjiga prof. Altarasa Pende bavi se uvijek zanimljivom temom novca. Autor joj pristupa kroz sociološku perspektivu slijedeći misao da novac ima izraženu sociološku, psihološku, povijesnu pa čak i filozofsku te estetsku dimenziju. U knjizi obrađuje brojne povijesne monetarne priče koje opisuju događaje vezane uz novac od vremena nastanka kovanoga novca u VII. st. pr. n. e. pa sve do današnjih dana. Geografski, pričama je obuhvaćen cijeli svijet s  posebnim naglaskom na Republiku Hrvatsku, a u svom izlaganju u Supetru prof. Alataras Penda će se posebno osvrnuti na doprinos Brača(na) monetarnoj povijesti Hrvatske.

Ivor Altaras Penda izvanredni je profesor na međunarodnom sveučilištu Libertas, gdje u znanstvenom i nastavnom djelovanju svakodnevno primjenjuje svoje široko obrazovanje iz područja društveno-humanističkih znanosti, gospodarske diplomacije te poslovne i financijske analize. Osobito je ponosan što je započeo održavanje nastave iz izbornog kolegija “Retorika” na Fakultetu međunarodnih odnosa i diplomacije. Također, kao vanjski suradnik predaje i na Veleučilištu RRiF. Do sada je objavio više desetaka stručnih i znanstvenih radova u domaćim i međunarodnim časopisima.

U slobodno vrijeme aktivno se bavi planinarstvom, gdje je postigao zapažene rezultate. Dobitnik je posebnog priznanja Hrvatskog planinarskog saveza te je do sada obišao više od 150 domaćih i stranih transverzala, a autor je i četiriju planinarskih obilaznica. Licencirani je vodič planinarske službe HPS-a i Saveza gorskih vodiča Hrvatske. Bavi se i nacionalnom numizmatikom i digitalnom fotografijom, a kad nije na fakultetu ili na planini, svoje vrijeme provodi na otoku Braču, za koji ga vežu osobito jake emotivne spone.

Skip to content